Weet jij mij beter dan ik? zingt Trijntje Oosterhuis zo mooi. We zoeken het geluk buiten onszelf, in boeken als ‘Hygge – de Deense kunst van het leven’, ‘Lykke – de Deense weg naar het geluk’en ‘Lagom – het Zweedse geheim voor het goede leven’.

We doen ons best in trainingen als ‘Regie over je leven’ of ‘Grip op je gezondheid’. We gaan op pelgrimstocht, leren mantra’s zingen, maken fotoboeken over de Aboriginals, zoeken de stilte in retraites en meditaties die ‘niet langer duren dan een kopje thee’. We leren leven met medicatie voor onze hooggevoeligheid, ADHD en burn-out. Met een online training worden wij ‘zen in een zucht’ en ‘halen wij het beste uit onszelf’.

Wij zijn gewend om, als we worstelen in ons leven, direct concrete oplossingen te zoeken. Het probleem is immers duidelijk? In de praktijk helpt het je echter meer om eerst ruimte te maken voor de gevoelens die onder de oppervlakte leven. Van daaruit komen vanzelf de inzichten die ons vertellen wat ons te doen staat. Die ruimte kun je geven door in stem, beweging of woorden uitdrukking te geven aan de de pijn, in je dagboek te schrijven, door herinneringen die je bezighouden te schilderen of op een andere manier in beeld en spel weer te geven. Wanneer deze pijn mag zijn wat die is, zonder groter of kleiner te hoeven worden wanneer jij liefdevol en aandachtig kunt zijn met wat er in jou is, vindt als vanzelf heling plaats.

Een luisterend oor Het is indrukwekkend om mee te maken dat, wanneer je gewoon aanwezig bent, betrokken, uitnodigend, niet gericht op resultaat en zonder een geheime agenda, je de grootste hulp bent voor jezelf of een ander. Liefdevol aandachtig aanwezig zijn vraagt tijd, rust en het opgeven van het waanbeeld dat alles efficiënt en rationeel opgelost kan worden. Het vraagt vertrouwen in de helende kracht van het leven zelf en het besef dat jij zelf onderdeel bent van deze kracht.